Leeftijd krantenwijk

Kranten bezorgenEen minimum leeftijd krantenwijk? Die is er! Het verschilt per leeftijd of je kranten mag bezorgen, en wat voor kranten je mag bezorgen! Niet iedereen mag zomaar een krantenwijk lopen. Daarnaast zijn er verschillen in wat je mag bezorgen: dagbladen of folders. Meer informatie over het verschil vind je op deze pagina. Maar… welke leeftijd moet je nou zijn om folders te bezorgen? En hoe oud moet je zijn om kranten te bezorgen? Hier vind je alle antwoorden.

Leeftijd krantenwijk: hoe oud moet je zijn?

13-jarigen en 14-jarigen

Om een krantenwijk te lopen moet je minstens 13 jaar oud zijn. Als je 13 jaar bent mag je folders of weekbladen bezorgen, maximaal 2 uur op een schooldag. Je mag nog geen dagbladen (de Volkskrant, de Telegraaf) bezorgen, hiervoor moet je ouder zijn. Hoeveel geld je verdient (= salaris) hangt af van de grootte van de wijk, het gewicht van de folders en de moeilijkheidsgraad. Een wijk met alleen maar flats is makkelijker dan een uitgestrekt landschap met 30 boerderijen…

15-jarigen

Als je 15 bent mag je kranten bezorgen, iedereen mag dan een krantenwijk doen. Ochtendkranten leveren kan erg zwaar werk zijn omdat je vaak vroeg moet opstaan. Je ouders/verzorgers moeten dus een verklaring tekenen dat ze akkoord gaan. Daarnaast mag je niet voor 06:00 beginnen met je krantenwijk. Net als de 13- en 14-jarigen mag je maximaal 2 uur per schooldag werken. Op een niet-schooldag mag je maximaal 8 uur aan het werk. Je mag ook de ochtendkrant op zondag bezorgen, maar dan moet je de zaterdag ervoor rust genomen hebben.

16- en 17-jarigen

Kranten bezorgen


Als je 16 jaar of 17 bent mag je alle kranten bezorgen die je wilt: folders, dagbladen, bijlage’s, etc. Er is een gouden regel: het mag je school niet dwars zitten. Gebeurt dit toch, dan is de kans groot dat je je bijbaantje kwijt raakt. Distributeurs zijn hier erg streng in!

18 jaar en ouder

Als je 18 jaar en ouder bent mag je vrij kranten bezorgen, je mag zelf alle regels bedenken. Vaak hebben Distributeurs echter enkele regels en limieten, zodat je niet de hele dag geld mag verdienen door kranten rond te brengen.

We hopen dat het nu een stuk duidelijker is welke leeftijd er nodig is voor het lopen van een krantenwijk, het bezorgen van folders en hoelang je mag bezorgen op een dag. Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, stuur ons dan een e-mail via onze contact-pagina. We hopen dat we de hoofdvraag hebben beantwoord: wat is de minimum leeftijd voor het lopen van een krantenwijk?

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/